Help, ik heb nog een baan naast mijn salon: Hoe je succesvol overgaat naar fulltime ondernemen
Help, ik heb nog een baan naast mijn salon: Hoe je succesvol overgaat naar fulltime ondernemen

Help, ik heb nog een baan naast mijn salon: Hoe je succesvol overgaat naar fulltime ondernemen

Veel salon- en beautyondernemers beginnen hun carrière met een passie voor het vak, maar vaak naast een reguliere baan. Deze situatie is zeer herkenbaar en komt regelmatig terug in de gesprekken die ik voer met mijn cursisten en geïnteresseerden die willen weten hoe je succesvol een salon opzet. Of je nu al een salon hebt of denkt over het starten ervan, de weg naar fulltime ondernemen is een uitdaging waar goed over nagedacht moet worden.

De Realiteit van de Salonondernemer

Wanneer je nog een baan hebt naast je salon, is het vaak moeilijk om voldoende te verdienen om volledig voor jezelf te beginnen. De inkomsten uit je salon zijn meestal nog niet genoeg om alle rekeningen te betalen. Misschien heb je al wat klanten, maar alles wat je verdient, gaat waarschijnlijk terug in de zaak – of dat nu is voor producten, opleidingen, of andere zakelijke uitgaven. Hierdoor blijft het een uitdaging om volledig van je salon te leven.

Stap 1: Financiële Planning en Bufferopbouw

Het allerbelangrijkste wat je kunt doen als je de overstap naar een fulltime salononderneming overweegt, is het creëren van een financiële buffer. Begin met het opzij zetten van een deel van je inkomen uit je huidige baan. Stel je werkt vijf dagen per week, dan zou je kunnen overwegen om twee dagen te besteden aan je salon, terwijl je drie dagen blijft werken. De inkomsten van die twee dagen zet je opzij. Dit zorgt ervoor dat je gewend raakt aan een lager inkomen en tegelijkertijd bouw je een financiële reserve op.

Stap 2: Kostenbeheer en Budgettering

Het tweede wat je moet doen is een helder beeld krijgen van je financiën. Hoeveel komt er binnen en wat gaat eruit? Kijk kritisch naar je uitgaven en vraag je af waar je op kunt besparen. Zijn er verzekeringen die je kunt opzeggen? Kun je besparen op dagelijkse uitgaven zoals boodschappen of luxeartikelen die niet echt noodzakelijk zijn? Door je bewust te worden van je uitgavenpatroon, kun je manieren vinden om efficiënter met je geld om te gaan.

Stap 3: Slim Inkopen

Als salon en beauty ondernemer is je inkoopbeleid cruciaal. Wat heb je echt nodig om je klanten de beste service te bieden? Vermijd impulsaankopen, zoals die nieuwe lijn van haarproducten of de nieuwste nagellakkleuren, als deze niet direct bijdragen aan een toename van je omzet. Overweeg aankopen tijdens vakbeurzen of wanneer leveranciers korting bieden, en probeer altijd te onderhandelen over prijzen. Dit kan aanzienlijk schelen in je uitgaven.

Stap 4: Klantenwerving en -behoud

Dit is waar veel salonondernemers het moeilijk vinden. Hoe trek je nieuwe klanten aan en hoe behoud je ze? Begin met het aanbieden van diensten die niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar ook uniek genoeg om je te onderscheiden van de concurrentie. Zorg voor een aantrekkelijke, professionele website en gebruik sociale media om je werk te tonen en speciale aanbiedingen te promoten. Overweeg een loyaliteitsprogramma of introductieaanbiedingen voor nieuwe klanten.

Stap 5: Marketing en Zichtbaarheid

SEO (zoekmachineoptimalisatie) is essentieel om meer klanten in je salon te krijgen. Zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is met relevante trefwoorden zoals "meer klanten in de salon" en "meer winst in de salon". Dit helpt je hoger te scoren in zoekmachines zoals Google, waardoor potentiële klanten je gemakkelijker kunnen vinden.

Stap 6: Stel Concrete Doelen

Wees specifiek in wat je wilt bereiken. Hoeveel klanten wil je per maand bedienen? Hoeveel omzet wil je genereren? Door specifieke, meetbare doelen te stellen, kun je gericht werken aan het groeien van je salon. Dit maakt het ook makkelijker om je voortgang te meten en indien nodig je strategieën bij te sturen.

Stap 7: Ontwikkel een Sterk Actieplan

Een goed actieplan is je roadmap naar succes. Bepaal welke acties je moet ondernemen om je doelen te bereiken. Dit kan variëren van het verbeteren van je technische vaardigheden tot het uitbreiden van je dienstaanbod of het vergroten van je online aanwezigheid.

Ondersteuning en Coaching

Als je voelt dat je ondersteuning nodig hebt, schroom dan niet om hulp te zoeken. Een business coach kan je voorzien van waardevolle inzichten en je helpen obstakels te overwinnen. Samen kunnen jullie werken aan een sterke fundering voor je salon, waardoor de kans op succes aanzienlijk wordt vergroot.

Conclusie en Volgende Stappen

Overstappen naar een fulltime salon kan een ontmoedigende maar lonende onderneming zijn. Door strategisch te plannen, je financiën te beheren en proactief te zijn in je marketing en klantenservice, kun je de stabiliteit en groei van je salon verzekeren.

Call to Action

Ben je klaar om je salon naar het volgende niveau te tillen? Schrijf je in voor mijn gratis masterclass "Meer winst en klanten voor jouw salon". In 90 minuten ontdek je hoe je consistent klanten kunt aantrekken zonder complexe advertenties, maar met een helder en eenvoudig te volgen actieplan. Klik hier om je aan te melden en begin vandaag nog met het transformeren van je salon in een bloeiend bedrijf!Reactie plaatsen