Wat doet een Salon Business Coach
Ontdek hoe een salon business coach jouw groei kan stimuleren! Leer strategieën voor meer klanten en omzet. Schrijf je in voor onze gratis masterclass en zie het verschil!
meer klanten
topsalonacademy@gmail.com
meer klanten
04/14/2024
9 min
0

Waarbij helpt een saloncoach?

04/14/2024
9 min
0

Het runnen van een succesvolle salon is zoveel meer dan alleen goed zijn met beautybehandelingen of lichaamsbehandelingen. Het gaat echt om de mix van slim zakendoen, je passie volgen en zorgen voor een fijne balans tussen je werk en je privéleven. Een salon business coach kan je hier enorm bij helpen. Laten we samen eens kijken hoe zo'n coach je niet alleen helpt meer klanten te trekken en je winst te verhogen, maar ook hoe je het meeste plezier uit je werk haalt.

Waarom zou je een salon business coach overwegen?

Groeien met een plan

Je coach kijkt samen met jou naar je salon en stelt een plan op om je zichtbaarheid te vergroten. Dit betekent dat je hoger in Google komt als mensen zoeken op dingen als "salon business coach", "meer klanten in de salon" en "meer winst in de salon". Superhandig, toch?

Persoonlijke groei

Het is belangrijk om niet alleen aan de zaak te denken, maar ook aan jezelf. Een goede coach zorgt ervoor dat je plezier in je werk houdt en helpt je een goede balans te vinden tussen je drukke salon leven en je tijd thuis.

Klanten trekken en meer verdienen

Klanten vinden die bij je passen

Een coach helpt je om goed in kaart te brengen wie je ideale klanten zijn en hoe je die het beste kunt bereiken. Misschien via sociale media, door je website te pimpen of met slimme acties die echt de aandacht trekken.

Slimmer verdienen, niet harder werken

Het is niet alleen belangrijk om meer te verkopen, maar ook om slim om te gaan met je prijzen en kosten. Zo kun je meer verdienen zonder dat je harder hoeft te werken. Dat klinkt goed, toch?

Optimaliseren van klantbeleving en interne processen

Klantenservice naar een hoger niveau tillen

Een coach kijkt kritisch naar de klantenservice en klantbeleving in je salon. Samen kunnen jullie processen finetunen vanaf het moment dat een klant je salon binnenkomt tot het follow-up proces na de behandeling. Dit zorgt voor hogere klanttevredenheid en stimuleert mond-tot-mondreclame.

Efficiëntie en workflow

Optimalisatie van dagelijkse operaties en interne processen kan je helpen tijd en kosten te besparen, wat direct bijdraagt aan je winst. Een coach kan methoden aanreiken om efficiënter te werken, zoals het implementeren van nieuwe boekingssystemen of het gebruik van managementsoftware voor salons.

Passie en plezier in je werk

Vind voldoening in je werk

Het kan soms lastig zijn om de voldoening in je werk te vinden, vooral als je altijd maar druk bent. Een coach helpt je herinneren waarom je ooit met je salon bent begonnen en hoe je plezier in je werk kunt houden.

Levenslessen en groei

Coaches delen vaak hun eigen ervaringen – de ups en downs. Die verhalen zijn niet alleen inspirerend, ze geven je ook concrete tips over hoe je met bepaalde situaties om kunt gaan. Echt goud waard!

Balans en welzijn

In de drukte van het runnen van een salon kan je eigen welzijn erbij inschieten. Een coach helpt je om niet alleen te focussen op de gezondheid van je bedrijf, maar ook op je persoonlijke gezondheid en welzijn. Dit kan door middel van time-management technieken, stressreductie strategieën en het bevorderen van een gezonde werk-privébalans.

Lange termijn planning en duurzame groei

Toekomstvisie en doelstellingen

Samen met je coach kun je een lange termijn visie voor je salon ontwikkelen. Dit omvat het stellen van haalbare doelen, het plannen van toekomstige uitbreidingen of diensten en het anticiperen op marktveranderingen.

De meerwaarde van een salon business coach

Strategische groei en zichtbaarheid

Een coach werkt met jou samen om een duidelijk marketing- en bedrijfsstrategie te ontwikkelen die past bij jouw unieke salon. Dit omvat het verbeteren van online zichtbaarheid door SEO, het benutten van social media platforms en het optimaliseren van je website zodat deze meer klanten aantrekt. Daarnaast kan de coach je adviseren over lokale marketing en netwerkmogelijkheden die je salon nog verder op de kaart zetten.

Ontwikkeling van een professionele bedrijfsidentiteit

Een coach helpt je niet alleen je diensten te verkopen, maar ook het bouwen van een sterk merk. Dit gaat over hoe je salon wordt waargenomen door klanten, wat je onderscheidt van concurrenten en het consistent communiceren van je merkwaarden via alle kanalen.

Denkfout 

Een veel voorkomende denkfout bij saloneigenaren die nog geen ervaring met coaching hebben, is de veronderstelling dat zij geen externe hulp of advies nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien. Ze gaan ervan uit dat puur vakmanschap en hard werken voldoende zijn om succes te behalen. Hier zijn enkele specifieke denkfouten die vaak voorkomen:

1. "Ik ken mijn bedrijf het beste"

Hoewel het waar is dat niemand je bedrijf zo goed kent als jij, kan deze gedachte ervoor zorgen dat je niet openstaat voor nieuwe ideeën of strategieën. Een business coach kan waardevolle externe perspectieven bieden die je misschien over het hoofd ziet, en kan helpen bij het identificeren van verborgen kansen of inefficiënties.

2. "Coaching is te duur"

Veel salon en beauty ondernemers zien coaching als een onnodige uitgave in plaats van een investering. Echter, de juiste coach kan helpen de inkomsten significant te verhogen, de operationele efficiëntie te verbeteren, en zelfs helpen kosten te besparen op lange termijn, wat de initiële investering meer dan rechtvaardigt.

Bij Herlinde is de omzet met 42% gestegen, Pauline heeft haar klantenbestand verdubbeld, Mirjam heeft binnen 8 weken na de start van de opleiding ontslag genomen en Femke is als starter binnen 3 maanden gegroeid naar 80 klanten. Aleida gin van 4 naar 16 klanten in één week.

3. "Ik heb het te druk voor coaching"

Dit is een veelvoorkomende denkfout waarbij eigenaren denken dat ze geen tijd hebben om aan coaching deel te nemen. Echter, juist door effectieve coaching kan men beter leren tijd te managen, wat resulteert in een efficiënter beheer van dagelijkse taken en meer vrije tijd.

Je kan makkelijk 8 uur per week besparen en meer resultaat halen uit de acties die je doet. En bent bovendien op tijd met je to do’s, hoe lekker is dat

4. "Ik moet alles zelf kunnen oplossen"

De gedachte dat het vragen van hulp een teken van zwakte is, kan destructief zijn. Coaching is geen teken van falen; het is een teken van toewijding aan voortdurende verbetering en professionele ontwikkeling.

Falen bestaat ook niet! Je krijgt alleen feedback van hetgeen wat niet werkt of minder werkte en zo weet je wat je anders mag en kan doen

5. "Verandering is niet nodig; we doen het al jaren zo"

Weerstand tegen verandering kan een grote belemmering zijn voor groei. De markt verandert voortdurend, en methoden die vroeger werkten, zijn misschien niet meer zo effectief. Een coach kan helpen moderne, op bewijs gebaseerde strategieën te implementeren die meer aansluiten bij de huidige markttrends.

“Stilstaan is achteruitgaan”

6. "Resultaten zouden onmiddellijk moeten zijn"

Sommige salon en beautyondernemers kunnen sceptisch zijn over coaching als ze niet direct resultaten zien. Effectieve veranderingen in bedrijfsstrategieën vereisen echter tijd en geduld. Een langetermijnvisie is cruciaal voor duurzaam succes.

Het overwinnen van deze denkfouten en het inschakelen van een salon business coach kan leiden tot aanzienlijke verbeteringen in zowel de operationele efficiëntie als de winstgevendheid van een salon. Het zorgt er ook voor dat vakvrouwen en stylisten continu leren en zich aanpassen aan de veranderende markt, wat essentieel is voor het behouden van concurrentievoordeel.

Voordelen

Het inschakelen van een coach biedt diverse voordelen, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. 

1. Deskundige Begeleiding

Een coach brengt vaak jarenlange ervaring en gespecialiseerde kennis mee, waardoor ze waardevolle inzichten en advies kunnen bieden die specifiek op jouw bedrijf zijn afgestemd. Ze kunnen helpen bij het identificeren van kansen, het verfijnen van bedrijfsstrategieën, en het navigeren door complexe uitdagingen.

Ik heb zelf jaren geploeterd en had grote financiele zorgen, binnen een jaar wist ik dat met hulp om te draaien naar een winstgevende salon met een wachtlijst. En in de afgelopen 5 jaar verzevenvoudigde ik mijn omzet en halveerde ik mijn uren. 

2. Verhoogde Productiviteit en Efficiëntie

Coaches zijn ervaren in het optimaliseren van werkprocessen en het verbeteren van efficiëntie. Ze kunnen helpen systemen en routines op te zetten die tijd besparen en de productiviteit verhogen, wat essentieel is voor het beheer van een drukke salon.

3. Persoonlijke Ontwikkeling

Naast zakelijke groei, focussen coaches ook op je persoonlijke ontwikkeling. Ze helpen bij het verbeteren van leiderschapskwaliteiten, communicatieve vaardigheden, en zelfvertrouwen. Dit versterkt niet alleen je capaciteit als salon en beautyondernemer, maar draagt ook bij aan je persoonlijke welzijn.

Hoe fijn is het als je financiële en mentale vrijheid ervaart

4. Doelstelling en Verantwoordelijkheid

Een coach helpt bij het stellen van duidelijke doelen en biedt een structuur om deze doelen te bereiken. Door regelmatige check-ins en voortgangsrapportages zorgen zij voor verantwoordelijkheid, wat essentieel is om gemotiveerd te blijven en op koers te blijven met je bedrijfsplannen.

5. Verbeterde Besluitvorming

Met de steun van een coach kun je betere, meer geïnformeerde beslissingen nemen. Door hun ervaring kunnen ze potentiële valkuilen identificeren en begeleiden bij het maken van keuzes die het beste zijn voor de groei van je salon.

Ik heb al heel wat vlieguren gedraaid, geoefend en ontdekt wat wel en niet werkt. En die tijd kan ik je besparen, net als hoge kosten maken voor een slechte website of flyer die niet zorgt voor klanten. Soms moet je ook afscheid nemen van bepaalde behandelingen omdat ze te weinig opleveren. Als stylist en gepassioneerde vakidioot, heb je blinde vlekken als het gaat om bepaalde behandelingen, klanten of verdienmodellen en is het lastig om op de directeursstoel te gaan zitten en bepaalde beslissingen te nemen.

6. Stressvermindering

Het runnen van een salon kan stressvol zijn. Coaches bieden strategieën voor stressmanagement en helpen bij het vinden van een gezonde balans tussen werk en privé. Dit verbetert niet alleen je gezondheid en geluk, maar draagt ook bij aan een positieve werkomgeving.

Hoe vaak snauw je net even teveel thuis? Lig je ‘s nachts wel eens te piekeren? En loop je overdag rond met schuldgevoelens. En neem je je zelf voor: Vanaf nu gaat het anders!

Maar wat ga je concreet anders doen? Hoe vaak heb je je dat al voorgenomen? En hoe lang heb je de verandering volgehouden?

Je zal structureel iets moeten veranderen. Het is zonde dat je zoveel vrije tijd inlevert, weinig plezier ervaart en vooral veel frustraties hebt. En er onderaan de streep niet voldoende overblijft 

7. Verhoogde Winstgevendheid

Door te helpen bij het aantrekken van meer klanten, het verbeteren van de klantenservice, en het efficiënter managen van de bedrijfsvoering, kan een coach direct bijdragen aan een verhoogde omzet en winst.

Je hoeft niet altijd meer klanten aan te trekken, je kan ook betere loyale klanten aantrekken

8. Innovatie en Creativiteit

Coaches moedigen creatief denken aan en helpen bij het implementeren van nieuwe ideeën en diensten die jouw salon kunnen onderscheiden van de concurrentie. Dit is cruciaal in een competitieve markt.

Als coach laat ik mezelf ook coachen en daardoor krijg jij de nieuwste ontwikkelingen op gebied van ondernemerschap, marketing, sales en mindset direct meer

9. Netwerkopbouw

Een coach kan je introduceren in brede professionele netwerken en je verbinden met andere professionals en middelen. Deze netwerken kunnen waardevolle zakelijke kansen en samenwerkingsmogelijkheden bieden.

In Top Salon Aacdemy zit een besloten salon en beauty ondernemrs. Toegang tot een fijne groep gelijkgestemde en likeminded vakvrouwen en ondernemers. Zo kan je van elkaar leren en sparren. Naast een schat aan inspiratie die je bij elkaar opdoet

Ook zijn er al vriendschappen en samenwerkingen uit ontstaan

10. Lange Termijn Groei en Duurzaamheid

Tot slot, met de hulp van een coach kun je een solide basis leggen voor duurzame groei. Zij kunnen helpen bij het plannen van de lange termijn en het ontwikkelen van strategieën die toekomstige uitbreidingen en innovaties ondersteunen.

E

Een bedrijf dient jouw leven te faciliteren en niet andersom!


Kortom

Een salon business coach inschakelen kan echt een wereld van verschil maken voor zowel je zaak als je persoonlijke leven. Zo'n coach helpt je niet alleen om je bedrijf te laten groeien, maar zorgt ook dat je blijft genieten van je werk. Met de juiste begeleiding en wat slimme aanpassingen kan je salon bloeien, terwijl jij ook tijd overhoudt voor de leuke dingen in het leven. Dus, waar wacht je nog op?


Ben je klaar om je salon naar een hoger niveau te tillen?

Schrijf je in voor mijn gratis masterclass: "Meer winst en klanten in je salon". In deze 90 minuten durende masterclass ontdek je hoe je consistent klanten kunt aantrekken zonder ingewikkelde advertenties, maar met een duidelijk en eenvoudig te volgen actieplan. Het is de perfecte kans om de strategieën te leren die jou zullen helpen groeien, met minder stress en meer succes.

Meld je nu aan en zet de eerste stap naar een bloeiende salon die niet alleen winstgevend is, maar ook een bron van voldoening en plezier. Klik hier om je gratis aan te melden!

Mis deze kans niet om van een salon expert te leren en deel uit te maken van een community van gelijkgestemde salonprofessionals die allemaal hetzelfde doel nastreven: een succesvolle en voldoening gevende salon runnen. Ik zie je graag in de masterclass!

En zo kan je gratis ontdekken en proeven wat ik voor jou kan doen als coach. Of dat bij je past en je verder gaat helpen.

Liefs Sabine
Reacties
Categorieën